Kailong Jiajie Plaza Transformation

Kailong Jiajie Plaza Transformation

Shanghai, China, 2021
Kailong Jiajie Plaza transformation is part of AIM’s ongoing exploration of what it means to activate cities, buildings, and society by creating inspiring spaces.

With this project, we look at regeneration with fresh eyes. We open up the building, not only on the façade but also at its heart, the interior courtyard. We enhance the district’s vibrancy, create a stronger connection to the community, and discover an inspiring future for the old neighbourhood of Hongkou.

Activation
The building before looked abandoned and dark. Many shops had left, and advertisements boards covered the façade. Inside the building, an atrium was filled with escalators at the centre, making it feel crowded and small. It was clear the building didn’t need a makeover; it needed a new life.

It was an opportunity to create a new type of building: not a shopping mall or an office building, but a modern, hybrid space that meets multiple needs.

Terraces&Staircases
The existing building has a great rooftop that was unused. AIM proposed an external structure on the facade to extend the interiors to the outdoor. With this structure, the building has a powerful, tangible connection to the life and communities that surrounded it.
The ground floor is more porous and opens to a sunken plaza that leads to the basement level and a massive, natural light-filled atrium.

The form language of the building is fluid. The facade is wrapped with a neutral Champagne colour mesh. The balustrades extend with hidden lights and plants spilling over the terraces, making the building quite literally breathe new life into the community.

Gone are the heavy escalators; instead, an enormous staircase connects people from the basement to the rooftop with a view over the city.

Sustainability
Shanghai is a dense city with plenty of old structures waiting to be revitalized or demolished. With the Kailong project, we seek to show the positive forces of building transformation and activation. Urban interventions, like the one in Kailong, save resources and improve the environmental performance of existing buildings and respect the collective memory of the neighbourhood, which is fundamental to enhance the sense of community in our cities.

It creates a microclimate with plants and ventilation that reduces the use of air conditioning in the atrium, walking stairs replacing energy-demanding escalators. The flexibility of use also means a longer life span and avoiding gypsum ceilings that invariably get destroyed by AC.

We designed this building with publicness in mind. It will become a new and vibrant core of the community that offers a diverse collective use. A blending between intimacy and collectiveness symbolizes hope for a brighter, greener, and more versatile interior and outdoor life.

Client: Kailong Group
Designer: AIM Architecture
Location: Shanghai, China
GFA: 20658 sqm
Completion: 2021
Design Scope: Façade renovation, Interior design, Landscape design
Design Principals: Wendy Saunders, Vincent de Graaf
Project Manager: Lisa Ngan
Project Architect:Alba Galan
Design team: Bubu Cao, Kang Jin, Yuan Chen, Zihan Zhao, Mavis Li, Leslie Chen, Shirley Woo, Charles Liu, Zhang Yi, Heather Zhang
FFE Team: Baoer Wang
Rendering: Jiao Yan
Landscape Consultant: Discoverscape
Lighting Consultant: Lumia Lighting Design
LDI: Shanghai Urban Architectural Design Co., Ltd
General Contractor: Kangye Construction
Project Management: CBRE
QS: Shanghai First Surveying, LTD.
LEED Consultant: GLUMAC
BIM Consultant: Integral VIM Building Tech (Shanghai) Co., Ltd.
Photographer: Dirk Weiblen, Aaron Shao

aim-architecture.com website design by LORDEYS Web Development Agency Shanghai